måndag 17 november 2008

New York


Ja, jag var ju inte helt færdig med att berätta om USA turen. Sista dagarna var vi i New York och det ær en stad jag gærna kan åka tillbaka till! Vi bodde på ett hotell på 8th Avenue, 48 Street, så det vill sæga att vi bodde mitt i smeten precis ved the Theatre District. Fint att bo centralt nær man inte har så många dagar på sig att se allt.

Vi var där från fredag till måndag och hann ju se de mest kända sighterna, men har fortfarande mycket kvar! Førsta dagen gick vi mest runt och kikade i financial district, dvs från Battery Park længst ner på Manhattan och via Wall Street upp till Ground Zero (som nu var ett enda stort hål i backen och byggprojekt) och upp till City Hall dær Brooklyn Bridge kommer in. Vi var på National Museum of Indian American och såg bland annat en stor samling av fantastiska indian kläder med vackra pärlbroderier.

Lunch åt vi i China town på en sushi restaurang. Det var førsta gången pappa åt sushi, men det var tydligen helt ok, æven om jag misstænker att det inte kommer bli vardagsmat hemma direkt.


På kvällen traskade vi runt och såg bland annat Rockefeller center där dom åkte skridskor,precis som på film, Chrysler Building, och Central Station, en fantastiskt flott järnvägsstation som också verkade ha en massa populära restauranger.

Lördag tog vi båten ut till Liberty Island och såg frihetsgudinnan och sedan vidare till Ellis Island och immigrationsmuseet. Museet var väldigt stort och jättebra, och man kunde även söka efter folk som hade kommit dit under immigrationsåren i slutet av 1800-talet och framöver. Dessvärre var det väldigt begränsade sök man kunde göra på de sökmaskinerna man inte behövde boka för att använda, men man kan visst göra sök på den här sidan också! Dessvärre var det inte så fint väder på lördagen så vi fick inte helt den fantastiska utsikten som jag hoppats på in mot Manhattan.

Det fick vi däremot på kvällen när vi gick tog tunnelbanan under East River och gick av i Brooklyn för att gå tillbaka till Manhattan över Brooklyn Bridge. Bron var byggt ca 1850 och fråga mig inte varför dom gjorde den så stor när det bara fanns häst och kärra, men det var kanske stor trafik in till stan ändå. Det som var väldigt fint var att det nu fanns engång och cykelbana i ett plan ovanför biltrafiken, så det var tryggt och fint att gå över. Tore gick ner till kajen och tog jättefina bilder över New Yorks skyline, så nu blir det nog förstorning att sätta upp på väggen :-)

Söndag slog finvädret till och då gick vi upp i Empire State Building (se översta bilden). Mycket folk och ganska blåsigt på toppen, men finfin utsikt åt alla håll. Dessvärren en massa nät runt hela observations däcket, så det var svårt att ta fina bilder av oss och utsikten samtidigt. Vi hade för en gång skull varit riktigt smarta och köpt biljetter på internet så vi slapp undan mycket av kön. Det kostade 2 dollar extra, men det var det värt! Så ska du till New York, kom ihåg att köpa biljetter i förväg, det går att göra på många av attraktionerna.

Efteråt åkte vi upp till Central Park, det var ju trots allt söndag. Det var fullt med folk ute i solskenet och vi slog oss ner på en bänk och åt lunch och såg på folk som spelade baseball, joggade och promenerade. Sen var det bara att finna tillbaka till närmsta tunnelbanestation, för jag och Tore skulle på NBA kamp i Madison Square Garden! Pappa gick av på Times Square för att gå till FN huset och vi letade fram biljetterna (som var snuskigt dyra, glad Tore betalade...).
Trots det stora publikantalet (var väl ca 3/4 fullt) så gick det förvånansvärt fort att fylla stadion, nästan ingen kö i trapporna alls (till skillnad från en fotbollsstadion här hemma). Dessvärre spelade dom ganska dåligt, det såg till och med jag, men hela grejen var ju som en stor show med cheerleaders, stora som små och tävlingar och ajg vet inte allt. Dessutom kunde man ju spana efter kändisar, vi såg Howard Stern. Kanske inte så mycket att skryta av egentligen...

Söndag kväll gick jag och Tore ut själv efter middagen och vi åkte ner till the Village och hamnade på bästa puben på hela resan. Med stor regnbågsflagga på pianot satt det en kille och sjöng och showade hela kvällen och vi i publiken fick önska sånger. Om han inte kunde dom så googlade han upp dom på sin iPhone och spelade så gott han kunde. Fantastiskt! Tjejen som serverade sjöng också ibland och det är helt klart att det finns många talanger i New York!

Måndag var det bara kvar en punkt på min lista - nämligen shopping! Var inne på Macys, Forever 21 och gick längs Fifth Avenue men det blev egentligen inte så stor utdelgning. Men det var å andra sidan inte så mycket jag behövde, så man kan väl kanske kalla det liksom-eko-shopping. Men en fantastisk liten leopard-fuskpäls jacka blev det. Gläder mig till att använda den!

Efter en otroligt obehaglig minibuss tur ut till flygplasten (en gammal gubbe som körde som nog inte borde köra så länge till...) så var det bara att bänka in sig på flyget och åka tillbaka till vardagen. Men det var ju trots allt inte så illa efter nästan 2 veckor med finfin semester! :-)

God Bless America!

1 kommentar:

Jenny sa...

Oj, vad ni har hunnit med att se mycket! =) Och vilka fantasiska tavlor ni kommer att få! =)