fredag 20 augusti 2010

Inte allt är frid och fröjd

Läste tidningen idag på lunchen och det är inte bara idyll i Botswana. För mindre förseelser så har dom lokala rättegångar med lokala domare, som till exempel byhövdingen, och straffen blir ju inte helt de samma som man hade fått hemma.

Först läste jag om en man som hade haft sex med en gift kvinna. För att lära sig att det här var fel så fick han ca 10 000 kr i böter, eller han kunde betala tillsvarande belopp i nötkreatur. Om han inte kunde betala skulle dom komma och utmäta hans hus. Kvinnan borde också ha fått böter menade dommaren (vilket jag i och för sig är enig i om man nu ska ha ett bötessystem för otrohet), men det fick räcka med skammen och besked om att hon inte skulle föra mer skam över familjen.

Andra saken var mycket värre och är det ni kan läsa om i bilden under. En 20 årig man hade uppträtt på mindre trevligt vis på en bar och blev därför dömd till 5 "goda, disiplinerande piskrapp" som det stod i artikeln. Och när man diskuterar det här på jobb så tycker nog folk egentligen inte att det är så illa. Dom förstår att det hade varit helt oacceptabelt hos oss, men här har de allra flesta blivit slagna som barn och även om dom inte slår sina egna barn brutalt, så är det vanligt att klappa till dom på baken (och jag misstänker också i ansiktet, men det pratar man inte så mycket om) om dom gör något galet. Och konceptet att våld föder våld är man inte särskilt familjär med här nere. Definitivt något att tänka på innan man startar familj  med någon från en sådan här miljö. (Tur jag har Tore som heller aldrig blivit slagen, och det blev folk av oss ockå!)
20 åriga Never som fick 5 piskrapp som straff för barbråk

Inga kommentarer: